Sari la conținut

Pădurea Crăiasca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Crăiască
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Crăiască
Harta locului unde se află Pădurea Crăiască
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașSighetu Marmației

Ocna Șugatag (sat)
Coordonate47°47′36″N 23°56′10″E () / 47.79333°N 23.93611°E[1]
Suprafață44 ha
Înființare2000

Pădurea Crăiasca este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Ocna Șugatag.

Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Maramureș în nordul Munților Gutâi (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali) pe teritoriul nord-vestic al satului Ocna Șugatag, în imediata apropiere a drumului național DJ109F, care leagă municipiul Sighetu Marmației de orașul Cavnic[2].

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 44 hectare[4].

Aria naturală reprezintă o zonă împădurită, cu rol de protecție pentru arboret de gorun (Qercus petrea) și larice (Larix decidua)[5], care vegetează în asociere cu specii de stejar pendunculat (Quercus robur cu vârste de cca. 140 de ani), tei (Tilia) și carpen (Carpinus betulus).

Atracții turistice

[modificare | modificare sursă]
Biserica de lemn din Breb

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Legături externe

[modificare | modificare sursă]